ÇÖZÜM HATTI: 444 9 822
Twitter WEB TV

Sultan Abdülhamid Ümraniye’de Anıldı

Tarih : 14 Şubat 2020
 Sultan Abdülhamid Ümraniye'de AnıldıOsmanlı İmparatorluğu'nun 34'üncü padişahı Sultan 2. Abdülhamid, vefatının 102'inci yıl dönümünde Ümraniye’de anıldı. Anma programına katılan Sultan 2. Abdülhamid’in 4'üncü kuşak torunu Orhan Osmanoğlu, dedesi Sultan Abdülhamid’i anlattı.

Osmanlı İmparatorluğu'nun 34'üncü padişahı Sultan 2. Abdülhamid, vefatının 102'inci yıl dönümünde Ümraniye’de anıldı. Anma programına katılan Sultan 2. Abdülhamid’in 4'üncü kuşak torunu Orhan Osmanoğlu, dedesi Sultan Abdülhamid’i anlattı. 

Ümraniye Belediyesi tarafından Sultan 2. Abdülhamid'in vefatının 102'inci yıl dönümü nedeniyle Ümraniye Kültür ve Sanat Merkezi’nde bir konferans düzenlendi. Orhan Karaağaç’ın moderatörlüğünde gerçekleşen konferansa Sultan Abdülhamid’in 4'üncü kuşak torunu olan Orhan Ormanoğlu konuşmacı olarak katıldı. Konferansı Ümraniye Belediye Başkan Yardımcısı Mesut Özdemir’in yanı sıra çok sayıda Ümraniyeli büyük bir ilgiyle izledi.

Konferansta Sultan Abdülhamid ile ilgili yöneltilen soruları da yanıtlayan Şehzade Orhan Osmanoğlu, görevde kaldığı sürede ülkesi için yaptıklarını, buna rağmen özellikle yabancı basın tarafından uygulanan karalama kampanyalarını anlattı.

Sultan Abdülhamid’i tanımak için daha ziyade siyasetinin anlaşılması gerektiğini vurgulayan Orhan Osmanoğlu, “Biz her sene Şubat ayında Sultan Abdülhamid’i anıyoruz. Fatihalar okuyoruz, Yasin-i şerifler okuyoruz. Hatırlamak için daha ziyade sultanı anlamaya çalışıyoruz. Halbuki biz sadece Şubat ayında değil, biz aslında 12 ay Sultan Abdülhamid’i anmamız gerekir. Niye anmamız gerekir derseniz, bizim şuan hemen sınırımızda cereyan eden Suriye’deki, Irak’taki meselelerin üzerine damgasını vuran Sultan Abdülhamid, bize yol gösteren Sultan Abdülhamid. Onun siyasetini anlamak için çok iyi tanımak lazım Sultan’ı gerçekten. Filistin davasında ne yapmış, neden Yahudilere toprak satışlarını önlemiş, onu anlamak lazım” dedi.

Sultan Abdülhamid’in yıkılmak üzereyken Osmanlı Devleti’ni 33 yıl ayakta tuttuğunu ve üstüne  fabrikalar, hastaneler kurduğunu ve bir çok eser ortaya koyduğunu hatırlatan Orhan Osmanoğlu, “Yani bu bir başarı. Sultan Abdülhamid’in siyasetini anlamak ve anlatmak gerekiyor. Hakikaten alıp ders kitaplarında işlenmesi lazım. Bunun için çok önemli. Onu sadece 10 Şubat’ta değil, biz Sultan Abdülhamid’i bütün bir sene anmamız gerekiyor” diye konuştu.

FOTO GALERİ