Geleneksel Sanatlar Akademisi
Ümraniye Belediyesi, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü uhdesinde faaliyet gösteren Geleneksel Sanatlar Akademisi; Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ile yapılan protokol kapsamında, profesyonel ve güncel akademik normlar çerçevesinde sanatsal eğitimler vermektedir.
Hüsn-i Hat Sanatı
Hat Sanatı; nesih, sülüs, talik ve divani gibi İslam yazılarından birini veya bir kaçını meşk usulü ile öğrenme ve bu yazıları temel seviyede güzel yazma bilgi ve becerisinin kazandırıldığı eğitim programıdır. Hat sanatı tarihi ve Hüsn-i hat kavramı, hat yazı çeşitleri, meşhur Türk hattatları, Hüsn-i hat terimleri ve işaretleri, yazıya hazırlık, sülüs meşkleri, nesih meşkleri gibi konu başlıklarında eğitim verilmektedir.
Geleneksel Sanatlar Merkezinde hafta içi ve hafta sonu Pazar (karma grup) eğitim verilmektedir.
Tezhip Sanatı
El yazması eserleri, Hüsn-i hat levha ve albümlerini altın yaldız ve boya ile süsleyerek bu sanatı temel seviyede başarı ile uygulayabilme bilgi ve becerisinin kazandırıldığı eğitim programıdır. Geleneksel desen, basit tırnaklı ve gelişmiş yaprak motifleri, kır çiçekleri motifleri, hatayi motifler, ağaç ve, bitki motifleri, rumî motifler, bulut ve basit geometrik motifler, konu başlıklarında ders müfredatı gösterilmektedir.
Geleneksel Sanatlar Merkezinde Haftada 2 gün eğitimler verilmektedir.
Kat’ı Sanatı
Kat veya kat’ı kelimesinin sözlükteki anlamı “kesmektir”. Kat’ı sanatı ise bir kağıt veya deri üzerindeki yazıyı, motifi veya şekli oyup çıkartarak bir başka kağıt ya da deriye yapıştırmak suretiyle gerçekleştirilen bir süsleme sanatıdır. Ümraniye Belediyesi Geleneksel Sanatlar Akademisi çatısı altında eğitim veren Kat’ı sanatı kursumuz aynı zamanda diğer geleneksel sanat dalları ile birlikte yorumlayıp uygulayabilen öğrenci yetiştirmeyi hedefler.
Haftada bir gün Geleneksel Sanatlar Merkezinde eğitimleri verilmektedir.
Minyatür Sanatı
Kâğıt, fildişi gibi maddeler üzerine resim, nakış yapma sanatıdır. Kurşun kalem çalışması ve bu çalışmaları fırça ile uygulama, tarama, noktalama ve kusursuz çizgi çalışmaları, doğa çizimleri (bulut, ağaç, taş vs), kompozisyon çalışmaları ve boyamaya geçiş, renk ve tasarım bilgileri, kompozisyon hazırlama teknikleri gibi, konu başlıkları içinde uygulama teknikleriyle çalışmalar yapılır.
Haftada 1 gün Geleneksel Sanatlar Merkezinde derslerimiz yapılmaktadır.
Ebru Sanatı
Ebru Sanatında öğrencilere; kitre ile yoğunluğu artırılmış su üzerine özel fırçalarla, özel olarak hazırlanmış boyaları serpebilme, teknede meydana gelen damlacıkları şekillendirerek desen oluşturabilme ve bunu kâğıda aktarabilme bilgi ve becerisinin kazandırıldığı eğitim programıdır. Ayrıca bu sanat dalıyla uğraşanları, yoğun (iş ve okul) çalışma ortamından uzaklaştırdığı için de bu sanat terapi etkisi oluşturmaktadır.
Geleneksel Sanatlar Merkezinde Temel (başlangıç) seviyesinde eğitim verilmektedir.
Kalem İşi Sanatı
Mimaride iç dekoru tamamlayan geleneksel süsleme sanatı olan kalem işini uygulama bilgi ve becerisinin kazandırıldığı eğitim programıdır. Kalem işinin tanımı ve önemi, tarihi süreç, malzemeler, teknikler, uygulamalı olarak tatbiki yapılır.
Geleneksel Sanatlar Merkezinde haftada bir gün eğitim verilmektedir.
Çini Sanatı
Çini sanat dalı; tahrirleme işlemi yapılmış olan çini formlar üzerinde, sır altı tekniğinde boyama işlemleri ile sırlama pişirimlerini yapabilme bilgi ve becerisinin kazandırıldığı eğitim programıdır.
Ümraniye Ahmet Cevdet Paşa Bilgi Evi'nde bulunan çini atölyemizde başlangıç ve ileri seviye olmak üzere iki ayrı grupta eğitimler verilmektedir.
Vitray Sanatı
Vitray, demir bir armatüre kurşun ya da çimentoyla tutturulmuş, genellikle renkli cam parçalarından oluşan ve bir açıtı kapatmak, hatta aydınlık ve süsleyici geniş bir yüzey elde etmek için kullanılan saydam düzenlemedir. Renklendirilen cam tabakaların daha önceden eskizi yapılan tasarımlar, şekline uygun küçük parçalar halinde kesilir. Bu kesilen parçaların alçı, demir ve kurşundan çerçevelere tutturulmasıyla hazırlanmış kompozisyonlara vitray denir. Bu kompozisyonlar, renkli ya da renksiz camlardan oluşmuştur. Genellikle pencere ve kapılara uygulanmaktadır.
Mozaik Sanatı
Küçük boyutlu, üç boyutlu ve birbirinden farklı parçaların yüzey üzerinde tasarlanmış bir resmi veya figürleri meydana getirecek şekilde birleştirilmesine mozaik sanatı adı verilmektedir. Mozaik taşları, genel olarak özel bir bıçak yardımıyla kesilmiş renkli camlardan elde edilmektedir. Bu taşların bir tarafı yüzeye iyi yapışabilecek, diğer tarafı ise düz olarak hazırlanır.
Cam Yaldızlama Sanatı
Cam Yaldızlama Kursumuz elde desen hazırlama, 150-200 derecelik fırınlarda pişirme, kompresörle boyama yapma, cam süslemesi yapabilme bilgi ve becerisinin kazandırıldığı eğitim programıdır. Nokta ve çizgi, geometrik çizimler, cam kesimi, eskitme, çatlatma tekniği, cam altı tekniği, mozaik tekniği, ultraviyole yapıştırma, soğuk cam boyama, kompresörle boyama gibi konu başlıkları içinde ders anlatımı ve uygulama çalışmaları yapılmaktadır.
Uzman hocalar tarafından verilen cam yaldızlama dersleri Necip Fazıl Kültür Merkezinde temel (başlangıç) ve tekamül (ileri) seviye olmak üzere iki ayrı grupta derslerimiz işlenmektedir.
Ahşap Oyma Sanatı
Ahşap oymacılığı, tahta levhaları istenilen şekilde keserek, bir yeri oyarak derinleştirmek veya kazımak olarak tanımlanabilir. Masa, sehpa, dolap gibi mobilyalara uygulandığında ise günlük hayatımıza estetik bir boyut kazandırmakta, eşyaları adeta bir sanat eserine dönüştürmektedir.
Ümraniye Belediyesi Ahmet Cevdet Paşa Kurs Merkezinde Temel (başlangıç) ve tekâmül (ileri) seviye olmak üzere iki ayrı grupta ders yapılmaktadır.
Gümüş Takı İşlemeciliği
Bu Kursta Öğrencilere, kuyumculuk tekniklerini kullanarak bir takıyı tasarlama, ölçülerini belirleyerek kâğıda aktarma ve üretimini yapabilme becerisi kazandırılır. Delme-kesme, kuyumculukta kaynak, cilalama, takıda detay çizimler, mine takı tasarımı, telkâri, hasır örme, tel ve çivi takıları gibi konu başlıklarında uygulamalar yapılarak eğitim verilir.
Gümüş İşlemeciliği atölyemiz Prof.Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezinde bulunmaktadır.
Kilim Dokuma Sanatı
Dokuma araç gereçlerini kullanarak, dokumaya hazırlık yapabilen, dokuyabilen ve bitirme işlemlerini yapabilen kişiler yetiştirmeyi hedefler. Kirkitli dokuma tezgâhları, kirkitli dokumalarda çözgü, kirkitli dokumalarda basit desen çizimi, kirkitli dokumaya hazırlık, kilim dokuma 1-2 gibi konu başlıkları adı altında uygulamalı eğitimler verilir.
Kilim Atölyesi Geleneksel Sanatlar Merkezinde olup, haftanın 5 günü kursiyerlerine açık çalışma imkânı sunmaktadır.
Sedef Kakma Sanatı
İstiridye türünden kurumuş deniz kabukları olan sedefin ahşap üzerine açılan çukur veya oymalara yerleştirilmesi ile gerçekleştirilen bir süsleme sanatıdır. Sedef kakma kursuna gelen bir kimse öncelikle sedef sanatı tarihini ve geleneksel sanatlarımızın temel felsefesini öğrenebilir. Sedef sanatındaki literatürlere girebilmiş ekollerini tanıyıp orijinal antik nitelikli eserleri tanıyıp ayrımını yapabilir.
Ahmet Cevdet Paşa Kurs Merkezinde, haftada 2 gün atölye çalışması yapmaktadır.
Geleneksel Baskı Teknikleri
Bu atölyede; strafor kalıp tasarımı, linol kalıp tasarımı, oyma malzemelerini tanıma kullanma, seçilmiş desenlerin aktarılması, aktarılan desenlerin oyulması suretiyle kalıplar oluşturulur. Kumaşa baskı tasarım uygulamaları yapılır. Bunların yanında son yıllarda doğal solüsyonlarla hazırlanan yaprakların ipek yada pamuklu kumaşa geçirilmesiyle ortaya çıkan eco-print teknikleri kullanımı yaygınlaşmıştır.
Geleneksel Sanatlar Merkezinde etkinlik kapsamında atölyemizde eğitimler verilmektedir.
Rölyef Sanatı
Rölyef, bir fotoğrafın veya kompozisyonun üç boyutlu olarak modellenmesidir. Bu çalışmalar gerçek boyutlarda olabileceği gibi belli ölçülerde küçültülerek de yapılabilir. Kalıbı hazırlanan tarihi yapılar veya mekânlar rölyef teknikleriyle çalışılarak üç boyutlu olacak şekilde bir zemin üzerine monte edilir. Seramik hamuru, kil, taş, ahşap kaplama gibi işlenebilir malzemelerle de yüzeyde doku çalışmaları yapılır.
Haftada 2 gün Geleneksel Sanatlar Merkezinde başlangıç ve tekamül seviyelerinde 2 grup olarak derslerimiz yapılmaktadır.
Dekoratif El Sanatları
El Sanatları Branşında; ahşap, seramik, polyester, cam objeler üzerinde dekoratif süsleme ve dekorlama teknikleri kullanılarak yeni ürünler hazırlanmaktadır. Ahşap yakma, dekoratif ahşap boyamak, alüminyum rölyef, filografi, geleneksel keçe yapımı, gravür, vb. konular programda işlenir. Açık-koyu ve ışık gölge, renk bilgisi, tasarı ilkeleri, desen panosu, desen çizme, desen aktarma, boyama teknikleri, dekoratif işlemler, hamur çiçek ve kil hamuru obje yapımı ve ürün çeşitlerine göre vernikleme teknikleri gösterilir.
Ümraniye Belediyesi Geleneksel Sanatlar Merkezi’nde tekâmül ve başlangıç olarak 2 ayrı grupta eğitim verilmektedir.
Kaligrafi Sanatı
Yazı sistemleri ve yazı öğeleri kullanılarak geliştirilen, sıklıkla dekoratif amaçla kullanılan, bir görsel sanat türüdür. İşaretlere anlamlı, ahenkli ve hünerli bir şekilde biçim verilmesi sanatıdır. Kursiyerlerin değişik motifler kullanarak yazıyı olduğundan farklı bir kimliğe büründürerek kaligrafi kurallarına uygun olarak el ile güzel yazı yazmasına yönelik bir eğitim programıdır.
Geleneksel Sanatlar Merkezinde haftada iki gün başlangıç ve ileri seviye olmak üzere dersler yapılmaktadır.
Keçe Sanatı
Keçe, yün ve kilya da pamuğun ıslak ortamda çiğnenip dövülerek liflerinin birbirine kaynaşmasıyla elde edilen ve örtü, yaygı, çadır, giysi yapımında kullanılan bir kumaş türüdür. Tarihine ve kültürüne sahip çıkan nesiller yetiştirmek amacıyla bu alanda verilecek olan keçecilik modülü ile bireylerin keçecilik mesleği ile ilgili bilgi ve becerileri kazanımları sağlanır.
Feretiko
Çözgü ipliği tamamen pamuk, atkı ipliği ise kenevir, olan bu dokumacılık türü Rize yöremize ait yöresel bir dokumacılık türüdür. Feretiko kursiyerleri dokuma tezgahı kullanabilme, gerekli ajur ve bitirme teknikleri uyugulamalarını öğrenerek bu değerli dokumacılığa Ümraniye Belediyesi Mehmet Akif Kültür Merkezi Feretiko atölyelerinde hayat vermektedir.
Kösele Çanta Yapımı
Kösele Çanta Yapımı kursunda katılımcılar tabaklanan kösele deriden çanta, cüzdan, kemer ve giysi aksesuarları yapımını öğrenir. Geleneksel yöntemlerle ve doğal malzemeler kullanılarak tamamı el yapımı olan ürünlerde öncelikle el aletlerini tanıma, zevk ve ihtiyaca göre modeli kalıbı çıkartma, kesme, traşlama ve kenar temizliği, delme el dikişi ile birleştirme, boya ve cila işlemleri gösterilir. Ürün özelliğine göre üzerine çeşitli Craft süsleme teknikleri uygulanabilir. İleri seviye sınıflarda; boyama, yakma, oyma ve delme gibi ihtisas çalışmaları yapılır.
Güzel Sanatlara Hazırlık
Liselerin güzel sanatlar yetenek sınavlarına hazırlanan öğrencilerimiz, açılan kurslarda eksikliklerini tamamlayarak sınava hazırlanır. Başvuruda bulunmak istenen okullar için ihtiyaca yönelik çalışmalar, deneyimli eğitim kadromuz ile birlikte yapılır.
Sergi
Ümraniye Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü kapsamında hizmet veren geleneksel sanatlar ve meslek edindirme kurslarında eğitim gören kursiyerlerin el emeği, göz nuru eserleri yıl sonunda düzenlenen sergi ile halkın beğenisine sunulmaktadır.